Elnöki ajándékok: Porosenko magának akarja?


Az offshore-botrány még el sem ült Petro Porosenko ukrán államfőnek ismét magyarázkodnia kell. Ezúttal az elnöki vizitek során kapott ajándékokkal nem tud elszámolni az államelnök.

A hatályos törvények értelmében az így kapott ajándékokat az elnök nem tarthatja meg. Ennek ellenére az elnöki adminisztráció mindössze 80 könyvvel tud elszámolni, amit a korábbi gyakorlatnak megfelelően át is adtak az elnöki alapítványnak. Azt nem tudni, hogy hol lehet a többi tárgy. Az alapítvány képviselői szerint a jelenlegi és a korábbi elnökök ajándékaiból nyílt tárlaton egyre több látogató érdeklődik az új kiállítási tárgyak iránt.

„Porosenko washingtoni látogatása során kapott ajándékról, a kanadai miniszterelnöktől kapott festményről és másokról csak a médiából értesülünk. Nincs pontos információnk arról, hogy mit ajándékoznak az elnöknek. Korábban, Janukovics, Juscsenko és Kucsma idején mindent mi kaptunk”

– nyilatkozták az alapítványnál. Az alapítvány célja, hogy megőrizze és kiállítsa az elnöknek adományozott ajándékokat.

„Az elnökök korábban bármit megtarthattak, de egy új törvény értelmében minden a hivatali idejük során kapott tárgy állami tulajdont képez”

– nyilatkozta Dmitrij Slemko, a parlament egy korábbi bizottságának tagja. Janukovics idején is sok minden eltűnt. Bízunk abban, hogy az elnöki adminisztráció gyűjti ezeket az ajándékokat és majd egyszerre kapjuk meg őket.