Elvágták az ISIS fő köldökzsinórját Törökország felé


Ez újabb komoly csapás a szélsőségesekre azután, hogy pár hete elvesztették a stratégiai útvonalakon fekvő Palmürát, amelyet a kormánycsapatok vontak ellenőrzésük alá, és több parancsnokuk is elesett légicsapásokban.

A Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) által két napi harc után elfoglalt er-Rái Szíria északi határán van, Aleppó tartományban. Ez volt a dzsihadisták legfontosabb útvonala Törökország felé, ahonnan erősítést és fegyvereket kaptak. Még két határátkelőjük van: Dzserablúsz és Halvaníje, mindkettő er-Ráitól keletre. Halvaníje az Iszlám Állam fontos vezetőinek fenntartott útvonal, Dzserablúsz viszont gyakorlatilag használhatatlan, mert az Egyesült Államok vezette katonai koalíció folyamatosan az ellenőrzése alatt tartja a levegőből – mondta el Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

Az Iszlám Állam kevesebb mint két hét alatt legalább 18 települést vesztett el Aleppó tartományban, olyanokat, amelyeket két éve tartott a hatalmában. Szíriában most mindenki összefog a dzsihadisták ellen, vagyis a lázadók, a kormánycsapatok és a kurd védelmi erők, amelyek egymással szemben gyakorlatilag tűzszünetet tartanak – mondta az igazgató.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) közölte, hogy az év eleje óta 450 ezer rászoruló szíriainak sikerült segélyeket kiosztania, köztük 150 ezer olyannak, aki ostromlott területen él. Ennek ellenére nem elégedettek, mert a célszemélyeknek csak a 32 százalékát érték el. A feladat végrehajtását irányító Jan Egeland csalódottságának adott hangot emiatt genfi sajtótájékoztatóján, és arra panaszkodott, hogy a segélyek eljuttatása nem gyorsul napról napra, mint kellene, hanem lelassult.

“Ezért a helyzetért az összes harcoló fél felelős.

Ebben a pillanatban is öt konvoj áll készen, és engedélyre várakozik. Négynek az elindulását a kormány, az ötödikét a felkelők akadályozzák”

– mondta.