Két év után ismét összeülhet a NATO-Oroszország Tanács


Két héten belül ismét sor kerülhet az utoljára 2014-ben ülésezett NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű tanácskozására – közölte pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az ukrajnai konfliktusról, és a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának szükségességéról lesz szó.

“Az Oroszországgal történt konzultációkat követően megállapodtunk a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű üléséről. Ezt a találkozót két héten belül megtartjuk a NATO brüsszeli főhadiszállásán”

– derült ki Stoltenberg közleményéből.

Az észak-atlanti szövetség a tanácskozáson meg akarja majd vitatni az ukrajnai konfliktust, és a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának szükségességét – hangsúlyozta a főtitkár. A napirenden szerepel majd az ukrajnai mellett az afganisztáni konfliktus és a terrorizmus elleni harc, illetve a felek megvitatják a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is.

Stoltenberg elmondta, hogy a tanácskozásra az “Oroszországgal folytatott politikai párbeszéd” fenntartása keretében kerül sor, ugyanakkor meggyőződése szerint az észak-atlanti szövetség nem hajlandó

“visszatérni a Moszkvával folytatandó együttműködéshez, mint ha mi sem történt volna, amíg Oroszország nem kezdi el betartani a nemzetközi szabályokat”.

A NATO befagyasztott minden gyakorlati együttműködést Moszkvával 2014 áprilisát követően, amikor Oroszország magához csatolta a Krímet.

A NATO-Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre az egykori hidegháborús ellenségek közötti bizalomépítés érdekében. Utoljára nagyköveti szinten a testület 2014 júniusában ülésezett, azóta a párbeszédet befagyasztották.

A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el, illetve hogy Oroszország lázadó erőket támogat Kelet-Ukrajnában – írta az MTI.