Lehangoló EBESZ-jelentés a donbászi helyzetről


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (EBESZ) nem tartják lehetségesnek, hogy belátható időn belül választásokat rendezzenek a Donyecki és a Luganszki Népköztársaságokban.

Ezt a szervezet saját hivatalos honlapján közölte. Az elmúlt időszakban az EBESZ két munkatársa négy napot töltött Ukrajnában, ahol Kijevben, Mariupolban és Dnyipropetrovszkban tájékozódtak. Viszont a felkelők által kontrollált vidékre nem jutottak el, mert nem tartották biztonságosnak a beutazást azokra a területekre.

Ebből kifolyólag úgy látják, lehetetlenség tiszta, szabad választásokat tartani a szóban forgó területeken.

Mint az ismert, a DNR és az LNR vezetői még tavaly ősszel akartak választást szervezni, de a minszki folyamatok hatására áttették azt 2016 tavaszára-nyarára, de pontos időpont továbbra sem ismert.

Az EBESZ friss jelentésében az is szerepel, hogy nyugtalanító és aggasztó az, ami a donbászi övezetben tapasztalható. Utoljára 2015 őszén voltak olyan hevesek az összetűzések, mint pillanatnyilag. Ráadásul a frontvonal teljes hosszában, ami magában hordozza veszélyét annak, hogy bárhol és bármikor újra kiújulhatnak a totális harcok.