Merkel és Hollande kiállt az eu-ukrán megállapodás mellett


Franciaország és Németország továbbra is alkalmazza az Európai Unió (EU) és Ukrajna társulási megállapodását, annak ellenére is, hogy a holland választók népszavazáson elutasították az egyezményt – közölte Francois Hollande francia elnök csütörtökön a francia-német közös kormányülés után.

Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral az oldalán a franciaországi Metz-ben nyilatkozott a sajtónak, hangsúlyozta: a két ország továbbra is támogatja Ukrajnát, és alkalmazza az EU és Ukrajna társulási megállapodását.

A francia elnök megjegyezte, hogy a hollandiai referendum véleménynyilvánító népszavazás volt, Mark Rutte holland kormányfő pedig hamarosan közli, hogy kormánya milyen választ ad a voksolás eredményére.

Angela Merkel nyugodtan reagált a holland népszavazás kimenetelére.
Mint más nehéz kérdéseknél, ebben az esetben is

„lehetséges az ügy megoldása, de azt engedjük át a hollandoknak és az uniós intézményeknek”

– mondta a német kancellár.

Merkel hozzátette, hogy a nap folyamán beszélt a holland miniszterelnökkel is. „A hollandok meg fogják találni a választ, várjuk azt meg” – mondta.

Az ANP holland hírügynökség a voksok 99 százalékos feldolgozottsága alapján azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította, míg 38,9 százalékuk támogatta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést a nem ügydöntő népszavazáson – írta az MTI.