Terrorizmus miatt tizenhárom év kényszermunkára ítéltek egy exminisztert


Terrorizmus miatt tizenhárom év kényszermunkára ítélte, és megfosztotta polgári jogaitól Michel Szamaha Szíria-barát libanoni exminisztert egy libanoni katonai bíróság pénteken.

Szamaha igazságügyi források szerint robbanóanyagot szállított, amellyel szíriai tisztségviselők felbujtására merényletet akart elkövetni Libanon területén. Az egykori tájékoztatási miniszternél talált, bűntársai lefizetésére szolgáló pénzt a hatóságok elkobozták, és a libanoni hadsereg rendelkezésére bocsátották.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel személyes kapcsolatban álló politikus a vád szerint Ali Mamlúkkal, a szíriai titkosszolgálatok vezetőjével közösen merényleteket készített elő magas rangú, Szíria-ellenes libanoni politikai és vallási tisztségviselők ellen.
Mivel Szamaha büntetésének egy részét már letöltötte, nagyjából még hét év vár rá a rácsok mögött. A volt tárcavezető viszonylag olcsón megúszta, ugyanis az ügyész halálbüntetés kiszabását szorgalmazta.

Szamahát egy katonai bíróság az ismertetett okok miatt már tavaly májusban 4 és fél év elzárásra ítélte, illetve visszavonhatatlanul megfosztotta őt polgári és politikai jogaitól. Az ítéletet azonban annak enyhesége miatt a legfelsőbb bíróság később megsemmisítette.

Az egymással szomszédos Libanon és Szíria történelme szorosan összefonódik, hiszen 1920-ig területileg egyetlen egységet alkottak. Damaszkusz a huszadik század második felében számos alkalommal szólt bele a libanoni belpolitikai életbe, és többször meg is szállta az országot, illetve állampolgárai több merényletet követtek el a szír politikával nem rokonszenvező libanoni vezetők ellen.

MTI