Törökország a visszatelepítés leállításával fenyegetőzik


Törökország elállhat az Európai Unióval kötött, az illegális migráció visszaszorítását célzó március 18-i megállapodástól, ha Brüsszel nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A visszafogadási egyezménynek pontos menetrendje van, és ha az Európai Unió nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor Ankara sem hajtja végre a megállapodás ráeső részét – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai államfői rezidencián.

Az ígéretből még mindig nem érkezett semmi. Remélem, jön”

– mondta.

Az Európai Unió a március 18-án kötött megállapodásban beleegyezett, hogy felgyorsítja a Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához már korábban felajánlott hárommilliárd euró kifizetését. Amennyiben ezek a források kezdenek kimerülni, és az eredmények is megfelelőek, akkor az unió 2018 végéig további hárommilliárd eurót folyósít Törökországnak – közölte az MTI.

Az unió egyúttal a török állampolgárok vízummentes beutazását célzó folyamat felgyorsítását ígérte, illetve előrelépést Törökország EU-csatlakozási tárgyalásain.

Törökország mindenkit visszafogad, akit Európa küld, azonban maga a visszafogadás csak az érintett ország jóváhagyásával és hozzájárulásával mehet végbe – mondta Erdogan. A török elnök bírálta az európai vezetőket, úgy fogalmazva, hogy azok a fokozatosan bonyolódó menekültválságra szerinte

túl későn kezdték el keresni a megoldást.