15 kormánykatonát végeztek ki az al-Kaida fegyveresei


A jemeni kormányerők legalább 15 katonáját kivégezték az al-Kaida fegyveresei az ország déli részén. A katonák szabadságon voltak.

Az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert elnökhöz hű katonák egy csoportja a déli Áden kikötővárosából a keleti el-Mahra tartományba utazott teherautókon, amikor az al-Kaida jemeni szárnyának ellenőrzése alatt lévő Abján tartományban elfogták őket.

A katonák szabadságon voltak Ádenben a családjaiknál, és onnan mentek volna vissza el-mahrai támaszpontjukra, de civil ruhában és nem katonai kocsikban utaztak.

A terrorszervezet fegyveresei egy félreeső helyre vitték őket, és sokakat kivégeztek közülük. Az MTI szerint az elfogott katonák közül további 17 megsebesült, de életben maradt.

Jemen északi fele a síita húszi lázadók hatalmában van, míg a déli országrészben a nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. A Szaúd-Arábia vezette és az Egyesült Államok által támogatott arab katonai koalíció tavaly márciustól bombázta a lázadók területét, és déli területekről sikerült is kiszorítania őket. Az “arab tavasz” eredményeként 2015 márciusában kirobbant jemeni polgárháborúban mostanáig több mint 6200-an haltak meg. Az al-Kaida jemeni szárnya, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) azonban a polgárháborút kihasználva elemzők szerint jelentősen megerősödött. Tavaly sikerült kiterjesztenie az általa ellenőrzött területeket, és minden korábbinál több hívet toborzott magának.