15 kormánykatonát végeztek ki az al-Kaida fegyvereseiA jemeni kormányerők legalább 15 katonáját kivégezték az al-Kaida fegyveresei az ország déli részén. A katonák szabadságon voltak.

Fighters from Al-Qaeda's Syrian affiliate Al-Nusra Front drive in the northern Syrian city of Aleppo flying Islamist flags as they head to a frontline, on May 26, 2015. Once Syria's economic powerhouse, Aleppo has been divided between government control in the city's west and rebel control in the east since shortly after fighting there began in mid-2012. AFP PHOTO / AMC / FADI AL-HALABI / AFP / AMC / Fadi al-Halabi

Az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert elnökhöz hű katonák egy csoportja a déli Áden kikötővárosából a keleti el-Mahra tartományba utazott teherautókon, amikor az al-Kaida jemeni szárnyának ellenőrzése alatt lévő Abján tartományban elfogták őket.

A katonák szabadságon voltak Ádenben a családjaiknál, és onnan mentek volna vissza el-mahrai támaszpontjukra, de civil ruhában és nem katonai kocsikban utaztak.

A terrorszervezet fegyveresei egy félreeső helyre vitték őket, és sokakat kivégeztek közülük. Az MTI szerint az elfogott katonák közül további 17 megsebesült, de életben maradt.

Jemen északi fele a síita húszi lázadók hatalmában van, míg a déli országrészben a nemzetközileg elismert kormány van uralmon, de csak külső segítséggel tartja fenn magát. A Szaúd-Arábia vezette és az Egyesült Államok által támogatott arab katonai koalíció tavaly márciustól bombázta a lázadók területét, és déli területekről sikerült is kiszorítania őket. Az “arab tavasz” eredményeként 2015 márciusában kirobbant jemeni polgárháborúban mostanáig több mint 6200-an haltak meg. Az al-Kaida jemeni szárnya, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) azonban a polgárháborút kihasználva elemzők szerint jelentősen megerősödött. Tavaly sikerült kiterjesztenie az általa ellenőrzött területeket, és minden korábbinál több hívet toborzott magának.