Újdonság a gabonapiacon: Török – ukrán beruházás készül?


Az Ekonomicseszkaja Pravda, orosz nyelvű hírportál ez év április 4-i számában közölt híradás szerint a Molino török cég az Odesszában, az ukrán tengeri kikötők fejlesztéséről tartott beruházási fórumon bejelentette készségét egy nagyteljesítményű, korszerű gabonaátrakodó központ felépítésére – közölte az agroinform.com

A török vállalat alelnöke, Szalim Alabei szerint az ukrán kikötők fő problémája a berendezéseik elöregedettsége. A Molino 1965 óta foglalkozik az élelmiszer feldolgozást és szállítást kiszolgáló berendezések gyártásával, és a közelmúltban hasonló kikötői átrakodó központ építésére írt alá szerződést Gambiával, egy újabb szerződés előkészítése pedig Etiópiával van folyamatban.

Az Ukrajnának javasolt központ felépítése lehetővé tenné két panamax típusú hajó egyidőben történő berakodását teherautókról vagy vagonokból, illetve import esetén a hajók gyors kirakodását. A török fél által ajánlott berendezések óránként összesen 2400 tonna gabona ki- vagy berakodását tennék lehetővé. Az ajánlat szerint az átrakodó központ felépíthető Odesszában vagy bármely más ukrán kikötőben.

A 170.000 négyzetméter alapterületű objektum kulcsrakész felépítés 150 millió dollárba kerülne. Az ukrán kormány évek óta fontos problémának tekinti a kikötői kapacitások korszerűsítését és a mezőgazdasági termékek (elsősorban gabona) exportjához szükséges logisztikai lánc kiépítését. Ukrajna kiváló minőségű és termőképességű földjei (csernozjom talajok) ugyanis egyre nagyobb mennyiségű gabonaexportra biztosának lehetőséget. Az exportbővítés egyik legfőbb akadálya azonban az ukrán kikötői kapacitások elégtelen volta.