Amerikai előválasztás: Hillary Clinton ismét alulmaradt


Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte a szombaton tartott jelöltállító gyűlést Wyoming államban.

Sanders 90 százalékos feldolgozottság mellett a voksok 56 százalékát kapta, míg Hillary Clintonra a maradék 44 százalék szavazott.

Bernie Sanders a legutóbbi kilenc előválasztásból nyolcat megnyert.

Wyomingban mindössze 14 demokrata jelölőküldött voksa dőlt el, és Sanders győzelmével nem szerezte meg mindnek a támogatását, a voksok arányosan oszlanak meg közte és Hillary Clinton között. Miután ebből az államból érkezik a legkevesebb demokrata küldött a párt elnökjelöltállító konvenciójára,

így Sanders győzelmével csak kicsit került közelebb a tetemes előnnyel bíró Hillary Clintonhoz.

A Demokrata Párt jelöltségének elnyeréséhez 2383 delegátus támogatására lesz szükség. Clinton eddigi győzelmeivel 1286 jelölt támogatását tudhatja a magáénak. Sanders 1037 delegált voksára számíthat eddig. Az egykori külügyminiszter 18, ellenlábasa 16 előválasztáson tudott eddig győzedelmeskedni.

Mindkét jelölt szombaton már New Yorkban kampányolt. Ott április 19-én tartják az előválasztást, és 291 küldött támogatásának sorsa dőlhet el. Clinton hazai pályának tekinti az államot, amelyet szenátorként is képviselt, s kampányközpontja is Brooklynban van. Sanders emlékeztetett: Brooklynban született és nőtt fel. A felmérések a korábbi külügyminiszter és first lady mintegy 10 százalékos előnyét mutatják.

mti