Eredetileg párizsi merényletet terveztek a brüsszeli robbantók


Mohamed Abrini, a pénteken elfogott “kalapos terrorista” azt vallotta, hogy eredetileg Párizsban terveztek terrortámadást, de a folyamatban lévő rendőrségi nyomozás gyorsasága miatt meggondolták magukat és Brüsszelt választották célpontnak, közölte a brüsszeli ügyészség – írta a VS.

Abrini elismerte, hogy ő volt az a férfi, aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt. Abrini fehér kabátban és kalapban egy csomagszállitó kocsit tol a felvételen. A kabátot később egy szemetesbe dobta, a kalapot pedig eladta.

A férfi, aki a hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik fő kitervelőjének tartott Salah Abdeslam-nak a bűntársa, korábban az Egyesült Királyságban is járt, ahol lehetséges célpontokat keresett és fotózott le Manchesterben, Londonban és Birminghamben.

Március 22-én nála volt a legnagyobb hatású robbanóanyaggal megrakott csomag a Zaventem repülőtérnél, de ő nem robbantotta fel magát. A robbanóanyagot később a tűzszerészek semmisítették meg.