112 halottja és 500 sérültje van az indiai templomtűznek


Száztizenkettőre emelkedett a dél-indiai templomtűz halálos áldozatainak száma – közölték a helyi hatóságok hétfőn. Kerala államban a zsúfolásig megtelt hindu templom azt követően borult lángba a tengerparti Paravúr városban, hogy egy petárdából kipattanó szikra meggyújtotta azokat a rakétákat, amelyek a hindu újév, a Visu ünnepére voltak bekészítve az épületben.

A templomot hatalmas robbanás rázta meg, és percek alatt elborították a lángok, csapdába ejtve a bennlévőket.

Az ügyben negyven ember ellen emeltek vádat, többek között a templom tisztségviselői ellen, mert kormányzati engedély nélkül készültek a tűzijátékra. Az engedélyt éppen a biztonsági kockázatok miatt tagadták meg tőlük. A hatóságok öt embert őrizetbe vettek, akiket később szabadon engedtek, de vallomásaik hozzájárultak a templom 15, a tűz után elmenekült tisztviselőjének felkutatásához.

Egy rendőrtiszt elmondta, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mert az állam különböző kórházaiban 350 ember életéért küzdenek az orvosok.

Indiában a templomokban gyakoriak a tűzesetek, illetve az olyan tömegszerencsétlenségek, amelyekben az emberek agyontapossák egymást, mert egyrészt lazák a biztonsági előírások, másrészt sokszor még ezeket sem tartják be.

mti