Dezertálással vádolják, pedig még mindig harcol


A nagyszőlősi Joszip Kolijenko teljesen felháborodott azon, hogy azt terjesztik róla, hogy dezertált a hadseregből.

Az őszülő halántékú egykori deszantos, több mint egy éve önkéntesként jelentkezett a hadseregbe, azóta a kelet-ukrajnai harcok leforróbb helyszínein teljesített szolgálatot.

„Egységünkben valóban volt két dezertőr. Ráadásul engem bíztak meg az ő felkutatásukkal. Aztán mély megdöbbenéssel értesültem arról, hogy én és két másik bajtársam is körözési listára került. Hülye bürokrácia ez, jól jellemzi a hadvezetés és a katonai ügyészség munkáját. Addig fajult az egész, hogy még a fiamat is zaklatták a munkahelyén, a gyárban, ahol korábban én is dolgoztam”

– nyilatkozta telefonon a goloskarpat-nak a katona.
Joszip Kolijenko elmondása szerint egyenesen az egységparancsnokhoz eljuttatott levelében tudta csak tisztázni magát a dezertálás vádja alól. Hozzátette a seregnél töltött 14 hónap során fél évig a kelet-ukrajnai frontvonal legforróbb pontjain teljesített szolgálatot, mint Sztanica Luganszka, jelenleg pedig a Donyeck környékén lévő Avgyijivka és Piszki települések közelében állomásozik.

„Nagyon rossz itt a helyzet, a felkelők gyakran tűz alá veszik az állásainkat, szinte minden kaliberrel lőnek minket. Mi nem válaszolhatunk, tartanunk kell magunkat a Minszki egyezményhez. Csak a harcedzettségnek és a tapasztalatnak köszönhető, hogy nincsenek halálos áldozatok, de szinte naponta sebesülést szenved valaki “– mondta Kolijenko.