Egyre kevesebb migráns érkezik Görögországba


Erősen visszaesett az Égei-tengeri görög szigetekre érkező migránsok száma, az elmúlt nap folyamán mindössze 18-an keltek át a török partokról.

Szombaton 162, pénteken pedig 120 migráns érkezett. Az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációügyi megállapodás után az újonnan érkező migránsok száma visszaesett, mindössze 1704-en érkeztek ebben a hónapban a görög partokra, azaz mintegy 189-en naponta.

Múlt hétfőn azonban 202, pénteken pedig 123 migránst vittek vissza Leszboszról és Híoszról Törökországba a megállapodás értelmében.

ovábbi visszaszállítások egyelőre nem történtek, mivel Görögország szerint jelenleg a migránsok menedékkérelmeinek feldolgozása folyik – írja az MTI.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre nőtt a Görögországban rekedt migránsok száma. Ugyanakkor nagyjából 11 ezerre tehető azoknak a száma, akik a lezárt görög-macedón határon vertek tábort abban a reményben, hogy folytathatják útjukat északnak, dacára az ismételt felszólításoknak, hogy menjenek a menekülttáborokba.

A megállapodás szerint az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, Görögország által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. Kivételek azok a menedékkérők, akik bizonyítani tudják, hogy Törökországban üldöztetésnek vannak kitéve.