Távozott a kormányból az osztrák belügyminiszter


Elhagyta az osztrák kormányt a belügyminiszter, hogy az alsó-ausztriai tartományi vezetésben vállaljon szerepet – jelentette be Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke vasárnap.

Johanna Mikl-Leitner az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Pröll helyettese lesz. A vasárnapi sajtótájékoztatón egyúttal bejelentették, hogy a belügyminiszteri tisztséget Wolfgang Sobotka, Pröll eddigi helyettese veszi át. A párt vezetése egyhangúlag elfogadta a személycseréről szóló döntést.

Mitterlehner elmondta:

Mikl-Leitner néhány nappal ezelőtt tájékoztatta őt arról, hogy vissza kíván térni az alsó-ausztriai politikai életbe.

Az alkancellár egyúttal méltatta Mikl-Leitner menekültpolitikában végzett teljesítményét, amely szerinte fordulatot hozott az európai menekültpolitikába is. Elmondta továbbá, hogy marasztalta volna, azonban elfogadja Mikl-Leitner döntését.

Erwin Pröll tájékoztatása szerint az eredeti tervek alapján Mikl-Leitner három évig töltötte volna be a miniszteri tisztséget, azonban mintegy öt éven át maradt és “kitűnő munkát végzett”.

Bennfentes információk alapján Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományi vezető azt tervezi, hogy régi bizalmasát, Mikl-Leitnert nevezi meg utódjának decemberben. Addig Mikl-Leitner a helyetteseként dolgozna. A tartományt 25 éve irányító néppárti politikus terve a párt belső körei előtt állítólag már régóta ismert, azonban a vasárnap esti sajtótájékoztatón ezeket az értesüléseket Pröll nem kívánta megerősíteni.

Még nem tudni, hogy Heinz Fischer államfő mikor fogja kinevezni az új belügyminisztert. Egyelőre annyi biztos, hogy a belügyi bizottság csütörtöki ülését, amelyen a menekültügyi törvény szigorításáról tárgyalnak, még Mikl-Leitner fogja vezetni.

mti