Újabb terület csatlakozhat Oroszországhoz


Grúzia egyoldalúan elszakadt északi tartományában, Dél-Oszétiában még augusztus előtt népszavazást tartanak arról, hogy az alkotmány lehetővé tegye-e a terület csatlakozását az Oroszországi Föderációhoz – jelentette ki Leonyid Tyibilov, a köztársaság elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökség által ma közölt interjújában.

Tyibilov szerint a referendum időpontját még nem tűzték ki, de augusztus előtt akarják megtartani. A Dél-Oszétia székvárosában, Chinvaliban adott nyilatkozatában a köztársaság vezetője elmondta: a tervezett népszavazás az alaptörvény 10. cikkének módosításáról szól majd. Ez arról rendelkezik, hogy köztársaságnak jogában áll szövetségre lépni más államokkal és hatásköreinek egy részét átadni a szövetség szerveinek.

A népszavazásnak azt kell eldöntenie, hogy az elnök kapjon-e felhatalmazást – a helyi parlament jóváhagyásával – arra, hogy kérje Oroszországot a kaukázusi köztársaság befogadására.

Tyibilov közölte, hogy orosz tűzszerészek Chinvali kérésére hamarosan megkezdik a köztársaság aknamentesítését. Mint mondta, erről március végén folytatott megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Vlagyimir Pucskov katasztrófaelhárítási orosz miniszterrel.

A déloszét elnök arról is szólt, hogy a Putyinnal tavaly márciusban aláírt szövetségi és integrációs szerződés értelmében a köztársaság területén található 4. orosz bázis állományába vezényelt déloszét katonák az orosz parancsnokság utasításainak engedelmeskednek. (A szerződés kiegészítései előírják a helyi fegyveres erők egy részének az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátását, a déloszét hadsereg fenntartása mellett.)

Tyibilov kitért arra, hogy márciusban Moszkvában megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával is, és arra kérte, hogy a legnagyobb orosz vállalat vezesse el a földgázt a déloszét falvakba. Az orosz gáz 2009 óta érkezik Dél-Oszétiába, de csak Chinvaliba és két-három másik településre jut el.

mti