Az evangélikus egyház engedi, hogy a meleg párok összeházasodjanak


Elsöprő többséggel döntött a meleg párok egyházi házasságának engedélyezése mellett a norvég evangélikus egyház. Az intézkedés 2017-ben léphet életbe.

A nyugat-norvégiai Trondheimben a 115 résztvevő közül 88-an szavaztak a jelenlegi liturgia megújítása mellett, vagyis, hogy a heteroszexuális párok mellett a melegek is házasodhassanak. Az intézkedés az új liturgia elfogadása esetén lép életbe, várhatóan 2017 januárjában.

Jelenleg a melegek egyházi keretek között csak Svédországban, Dániában és néhány angolszász országban házasodhatnak. Gard Sandaker-Nilsen, a liberális Nyitott Egyház vezetője szerint ez üzenet a norvég társadalomnak szól arról, hogy a melegeket sem kellene másképp kezelni, valamint az egész világnak és a többi egyháznak is arról, hogy két azonos nemű ember szerelmét is el kell ismerni vallási téren is.

Dánia után Norvégia volt a világ második országa, ahol 1993-ban engedélyezték az azonos neműek regisztrált élettársi kapcsolatát. Az 5,2 milliós skandináv országban 2009 óta tarthatnak polgári esküvőt a melegek.

mti