Civilek dicsérték az „autonómialevelet”


Tovább folytatódik a megyei közgyűlés „autonómialevele” körüli ügy.

Mint arról már írtunk, Hennagyij Moszkal kormányzó megváltoztatta korábbi álláspontját, s ma már hibás lépésnek nevezte a képviselők beadványát, amiben a jelenleginél nagyobb önrendelkezési jogokat kértek Kárpátaljának Kijevtől.

Véleményt nyilvánított a Kroton társadalmi szervezet is. A kárpátaljai civilekből álló egyesület kiáll a levél mellett és dicséri a képviselőket, akik szót emeltek a megye érdekei mellett. Szerintük szó sincs Ukrajna területi egységének megsértéséről, csupán azt kérik a központi hatalomtól, amit a vidék lakossága megérdemel.

A krotonosok szerint a kijevi kormány rendre ignorálja Kárpátalját, ez sokszor megmutatkozik, amikor pénzforrások elosztásáról van szó.
A civilek ugyanakkor elítélik a radikális nacionalisták kirohanását ez ügyben, szerintük éppen ők azok, akik destabilizálni akarják a helyzetet.
A levél megfogalmazóit és megszavazóit pedig becsületes és valódi patrióta képviselőknek nevezik.

Közben a transkarpathia.net hírportál szavazást indított saját oldalán arról, hogy az emberek miként viszonyulnak Kárpátalja autonómia-törekvéséhez?

Az eredmények mintha csak másolnák a 25 évvel ezelőtti referendum eredményét, hiszen a voksolók 77,55 százaléka pozitívan viszonyul a kérdéshez. Akkor 78,6 százalék tette le a voksát a megye önrendelkezése mellett. A honlap szavazásán 16,8 százaléknyian a negatív gombra kattintottak, 5,88 százalék pedig nem tudott felelni a kérdésre.

A sajátos közvélemény-kutatás még aktív, tehát bárki leteheti voksát az ügyben.