Ideiglenes koalíció Ukrajnában


A Petro Porosenko ukrán elnök mögötti tömörülés és a posztjáról távozó miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk Népi Frontjának frakciója alakítana együtt új kormánytöbbséget a parlamentben, és minden bizonnyal kimaradnak belőle a korábbi kisebb koalíciós pártok – tájékoztatott közleményben az államfő pártjának egy képviselője frakciója nevében, amelyet az MTI idézett.

Jacenyuk egy párttársa közben átadta a házelnöknek a kormányfő lemondási nyilatkozatát a szokásos hétfői frakciók közötti egyeztetésen. Porosenko pártja az államfőhöz lojális házelnököt, Volodmir Hrojszmant jelöli a miniszterelnöki tisztségre.

Szerhij Alekszejev, Porosenko blokkjának képviselője kiadott közleményé­ben leszögezte, hogy készek magukra vállalni a kormányalakítás felelősségét, még akkor is, ha ez egy – mint fogalmazott – „kamikaze-2” kormány lesz. Alekszejev kifejezte csalódottságát amiatt, hogy a korábbi koalíciós partnereikre nem támaszkodhatnak az ország jelenlegi válságos időszakában.

Az elmúlt hetekben mindhárom korábbi koalíciós partnerrel, az Oleg Ljasko vezette Radikális Párttal, valamint Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) és a lembergi polgármester irányította Önsegély (Szamopomics) frakciójával is tárgyaltak egy új kormánykoalíció megalakításáról, de a kiszivárgott értesülések szerint nem jutottak egyezségre. Megfigyelők szerint az említett pártok inkább előre hozott parlamenti választásokban érdekeltek, mint egy új többségi koalíció létrehozásában.

mti