Kárpátalján tavaly 4,2 millió hrivnya kárt okoztak a gáztolvajok


A tavalyi év során 4,2 millió hrivnya kárt okoztak a gáztolvajok a Zakarpatgaz megyei gázszolgáltató vállalatnak. A cégnek a teljes összegből 3,2 milliót a hatóságok és a bíróság bevonásával már sikerült behajtania.

A szolgáltató célzott ellenőrzések során 350 esetben tárt fel szabálytalanságot a lakossági és az üzleti tevékenységet folytató felhasználók között. Számos visszaélés közül a cég dolgozóit is meglepte, amikor kiderült, hogy a Nagyszőlősi Járási Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalában bukkantak a mérőórát megkerülő bekötésre.

„A népi mondás szerint előbb vagy utóbb minden csalafintaságra fény derül”

– fogalmazott a Zakarpatgaz a visszaélések felderítésével foglalkozó osztály vezetője. Igor Szvadeba állítása szerint az év elejétől már félszáz szabálytalan vételezést találtak, ezzel majd 78 ezer hrivnya veszteséget okoztak a vállalatnak.

A gáztolvajok folyamatosan új módszereket találnak ki, ám a szakember állítása szerint szolgáltató embereit szinte lehetelem átverni. A leggyakoribb módszer, hogy a mérőt visszapörgetik, majd újraplombázzák a szerkezetet. Míg korábbi években a legtöbb gázt a Nagyszőlősi járásban lopták el, tavaly a Munkácsi járás ugrott a képzeletbeli dobogó élére.

Összehasonlításképp: 2014-ben 485 esetben tárt fel szabálytalanságot a vállalat, a 1,5 millió hrivnya kárt az utolsó kopijkáig behajtották.