Magához térítették a Kepler űrtávcsövet


Az amerikai űrügynökség szakembereinek sikerült visszahozniuk a bolygóvadász készüléket a vészhelyzeti üzemmódból. Egyelőre nem tudni, mi váltotta ki nála ezt az állapotot.

Sikerült “magához téríteni” vészhelyzeti üzemmódjából a bolygóvadász Kepler űrtávcsövet – közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal.

A Földtől immár 120 millió kilométerre eltávolodott űreszköz a múlt héten mindeddig ismeretlen okból magától kapcsolt vészhelyzeti állapotba. Földi irányítóinak vasárnapra sikerült “visszahozniuk” ebből az üzemmódból.

Azóta sem tudják, hogy mi okozta a rendellenességet, de a beérkező jelekből remélhetően megfejtik a történteket. Még nem tisztázták azt sem, hogy az űrtávcső eléggé megjavult-e küldetése teljes értékű folytatásához: a Földhöz hasonló bolygók feltérképezéséhez a Tejútrendszerben.

A Keplert hét éve indította az űrbe az Egyesült Államok. Immár kiszolgálta idejét, mivel eredendően négy évre tervezték. Bár többször meghibásodott, eddig mindig “feltámadt”, és folytatni tudta küldetését. Csaknem ötezer bolygó létezéséről küldött eddig információkat.

mti