Nem szavazott a parlament Jacenyuk leváltásáról


A lakosság körében a megszorító intézkedések miatt népszerűtlenné vált és már a parlamenti többségének támogatását sem élvező Jacenyuk vasárnap jelentette be lemondási szándékát a kormányfői tisztről, hétfőn hivatalosan is beterjesztette erről szóló nyilatkozatát.

A plenáris ülést kedden végig Andrij Parubij parlamenti alelnök vezette, ugyanis Volodimir Hrojszman házelnök – akit frakciója, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja miniszterelnöknek jelöl – a napot kormányalakításról folyó egyeztetésen töltötte.

Alekszij Honcsarenko, Porosenko pártjának frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta, hogy eddig nem sikerült minden miniszter személyében megállapodnia képviselőcsoportjának a miniszterelnöki poszt várományosával. Hrojszman és a képviselők között egyelőre három tárca, a gazdaságfejlesztési, az energetikai és a kulturális minisztérium vezetőjéről folyik vita. További részleteket azonban nem árult el.

Honcsarenko arra sem tudott biztos választ adni, hogy szerdán, vagy egyáltalán a héten napirendre tűzi-e a parlament a kormányváltást. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha a héten nem születik valamilyen döntés a kérdésben, akkor nem marad más hátra, mint előre hozott parlamenti választásokat tartani.

A frakcióvezető-helyettes napközben bejelentette, hogy kormánykoalíciót alkotó két pártnak együttesen meglett a minimális többsége a 450 fős törvényhozásban. Négy új képviselő csatlakozott kedden az elnök mögötti frakcióhoz így a Jacenyuk vezette Népi Front képviselőcsoportjával együtt 226-an vannak.

mti