Támadásba lendültek a tálibok


Kezdetét vette az afganisztáni tálibok tavaszi offenzívája: a milícia vezetői tanácsa kedden bejelentette, hogy a helyi idő szerint reggel öt órakor megindult műveletek célja az “ellenségek megmaradt területeinek felszabadítása”.

A terrorszervezet ezt “az ellenséges pozíciók elleni széles körű támadássorozatokkal, öngyilkos-merényletekkel, (…) és a városközpontokban tevékenykedő ellenséges parancsnokok meggyilkolásával” kívánja elérni.

A tálibok ellenségükként elsősorban az országban tartózkodó, általuk megszállóknak nevezett amerikai és NATO-katonákat jelölték meg, de a Nyugat szolgáiként megbélyegzett afgán hadsereg és kormány is a dzsihadisták célkeresztjében áll.

A tálibok betolakodók elleni “szent háborúja” immáron 15. éve zajlik.

A külföldi csapatok kivonulása a fegyveresek egyik fő feltétele ahhoz, hogy a központi kormánnyal a tárgyalóasztalhoz üljenek.

A közvetlen béketárgyalások előremozdításának érdekében január óta afgán, pakisztáni, kínai és amerikai tisztségviselők többször is találkoztak hol Iszlámábádban, hol Kabulban, de az erőfeszítések mindeddig nem jártak sikerrel.

Az offenzívának a tálib mozgalom 2013-ban meghalt vezetője és alapítója, Omar molla után az “Omari hadművelet” nevet adták – írta az MTI.