Betiltották a medzsliszt a Krím félszigeten


Felfüggesztették a medzslisz a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének működését, az erről szóló határozatot szerdán írta alá Natalja Poklonszkaja krími főügyész – közölte az Unian hírügynökség.

„A mai napon úgy határoztam, hogy felfüggesztem a krími tatár parlamentet a medzslisz tevékenységét, megaakadályozandó ezzel a szövetségi törvények megsértését” – fogalmazott nyilatkozatában az Oroszországhoz csatolt félsziget főügyész. Poklonszkaja hozzátette a társadalmi szervezetet megfosztották érdekvédelmi jogkörétől: nem szervezhetnek nyilvános rendezvényeket, nem folytathatnak propagandát, nem szerepelhetnek a sajtóban stb. Határozatában a főügyész a szövetségi törvény 9. és a 10. cikkejére hivatkozik, ami a szélsőséges tevékenységek elleni küzdelemről szól.

A végzést továbbították az Orosz Igazságügyi Minisztériumnak, azzal a kéréssel, hogy a medzsliszt vegyék fel a betiltott társadalmi és vallási szervezetek listájára.

Korábban Natalja Poklonszkaja beadvánnyal fordult a Krími Legfelső Bírósághoz, melyben azt indítványozta, hogy a medzsliszt minősítsék szélsőséges szervezetnek. A kereset még elbírálás alatt áll, míg nem születik döntés, addig a szerdai határozat marad érvényben.