Nagy veszélyben van Európa


A milliárdos üzletember komolyan figyelmeztette az öreg kontinenst, hogy a migránsválság lőporos hordóvá is változtathatja Európát, amennyiben nem biztosítják a megoldás pénzügyi hátterét.

New York Review of Books számára írt esszéjében Soros azt is hangsúlyozza, hogy Görögországot egyenesen humanitárius katasztrófa veszélyezteti. „A menedékkérők helyzete reménytelen. A legálisan érkezett menekülteknek lehetővé kellene tenni, hogy elérjék európai célállomásaikat” – idézik a magyar származású üzletember szavai.

Az unió vezetőinek fel kellene ismerniük, hogy a migránsválság megoldásának egyetlen lehetősége, ha az évről-évre történő finanszírozás helyett egy jelentős mértékű befektetéssel veszik elejét a kibontakozóban lévő káosznak. Ugyanis a nagy értékű kiadásokkal az EU sokkal eredményesebben fel tudna lépni a menekültválság súlyosan veszélyes következményeivel” – hangsúlyozza Soros.

Írásában Soros elárulta, szerinte Európa mennyi menekülttel bír el: ez a szám pedig 300 ezer és 500 ezer között van. Az őszinte menedékkérőket pedig véleménye alapján a későbbiekben nem is kellene visszaküldeni hazájukba. A terv kivitelezéséhez az EU-nak szerinte legalább 30 milliárd eurót (9300 milliárd forint) kellene elköltenie évente.

„Ugyan ez a szám nagyon nagynak tűni, ám globális kontextusba helyezve épp elég” – írja Soros, hozzátéve, hogy először is fel kellene ismerni, milyen komoly fenyegetést jelent Európára és a Schengeni egyezményre nézve, ha eszkalálódik a jelenlegi állapot.

Soros szerint a folyamatos finanszírozás érdekében azt javasolja, hogy módosítsák az Európai Bizottság többéved pénzügyi keretét megnövelve az áfát. A nagybefektető emellett a meglévő európai mentőalapok, az összesen 60 milliárd eurót tartalmazó Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmust (EFSF) és fizetésimérleg-támogatási programot is igénybe venné.