Túlzsúfoltak a mexikói börtönök


A mexikói tagállami börtönök háromnegyedében nincs megfelelő őrség, a túlzsúfoltság legkirívóbb példája pedig az a négyszemélyes cella, amelybe 30 rabot zártak össze 0 egyebek közt ez olvasható a mexikói Országos Emberi Jogi Bizottság  közzétett börtönkörkép-jelentésében.

A bizottság 130 börtönt keresett fel Mexikó tagállamaiban. Megállapításai szerint ezekben még a szövetségi börtönökhöz képest is rosszabb a helyzet, bár nem sokkal.

130 fegyintézet közül 95-ben nem megfelelő az őrség, 104-ben nem különítik el szabályszerűen a már elítélteket a tárgyalásukra váróktól, 71 túlzsúfolt, és legalább minden másodikat részben a rabok uralják.

Ennek aztán megvan az a következménye, hogy gyakoriak az egymás közti leszámolások. A jelentés kiemeli, hogy a Topo Chico nevű börtönben februárban 49 gyilkosság történt, melyeket kalapáccsal, késsel vagy bottal követtek el.

Mexikónak 31 tagállama van, és ezek közül mindössze egyetlenben találta a bizottság elfogadhatónak a börtönviszonyokat. Az országban tavaly közel negyedmillióan voltak rács mögött.