V4-támogatás Ukrajnának


Ukrajna az elmúlt közel két esztendőben jelentős politikai, társadalmi és gazdasági változásokon ment keresztül. Ugyanakkor hosszú út áll még előtte, amely során az ország számíthat Magyarország és a visegrádi államok támogatására – mondta Mikola István külügyi államtitkár az ukrajnai Vinnicában.

Utolsó állomásához érkezett az Ukrajna támogatása érdekében, a V4-államok körében megrendezett roadshow, amelynek központi témáját a kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos tapasztalat-átadás szolgáltatta. A házigazda Magyarországot a kormány nevében a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára képviselte. Mikola István elmondta: mind Magyarországon, mind a régió más államaiban kiemelt szerepet töltenek be a kkv-k. Ahhoz, hogy Közép- és Kelet-Európa államai akár önállóan, akár együttműködve hatékonyan léphessenek fel a gazdasági életben – hangsúlyozta -, a kormányoknak külön figyelemmel kell támogatniuk ezeket a vállalkozásokat.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Ukrajna az elmúlt közel két esztendőben jelentős politikai, társadalmi és gazdasági változásokon ment keresztül. Ugyanakkor – tette hozzá – hosszú út áll még előtte, amely során az ország számíthat Magyarország és a visegrádi államok támogatására. Ennek az útnak egyik fontos mérföldköve a V4-ek hatásos támogatása nyomán elfogadott vízummentességi program az Európai Unió és Ukrajna között.

A roadshow vinnicai záró állomásán a kormányok miniszterhelyettesei és államtitkárai mellett a V4-államok vezető szakértői folytattak eszmecserét azokról a gazdasági lehetőségekről, amelyekkel a régió államai hatékonyan képesek hozzájárulni az ukrán gazdaság erősítéséhez.