Amszterdam – Részeg lengyel csöves okozta a reptéri riadót


Egy hátizsákos részeg lengyel hajléktalant véltek terroristának kedd éjjel az amszterdami Schiphol repülőtéren, miatta zárták le és ürítették ki a létesítmény egy részét. A bódult csöves azt mondta a rendőröknek, hogy terrorista, az illető szaga pedig a robbanószer kiszimatolására kiképzett rendőrkutyát ejtette zavarba.

A 25 éves férfi két jókora hátizsákot cipelt, és emiatt lett gyanús – közölte tegnap a holland katonai rendőrség.

A részeg lengyel ráadásul azt mondta a rendőröknek, hogy terrorista, mindezek tetejébe pedig a robbanószerek kiszimatolására kiképzett kutya viselkedése arra utalt, hogy lehet robbanószer a hátizsákokban. Erre elővigyázatosságból beindult teljes gőzzel a vészgépezet, ám katonai szakértők nem találtak semmi veszélyeset a poggyászban, a hatóság pedig szerda hajnalban feloldotta a rendkívüli biztonsági zárlatot – számolt be az MTI.

A légi forgalomban nem volt fennakadás, és a repülőtér föld alatti vasútállomásán is menetrend szerint folyt a közlekedés. Ugyanakkor sok utas rekedt a reptéren kívül egy időre, és ugyancsak jó páran nem mehettek egy darabig az egyik parkolóba autóikhoz.

A rendőrség elküldte jelentését a történtekről az ügyészségnek, hangsúlyozva, hogy “alkoholos befolyásoltságban” mondta magát terroristának a férfi. Hogy lesz-e vádemelés a hajléktalan ellen, azt az ügyészség dönti el.

Hollandiában magas a biztonsági készültség a múlt hónapban Brüsszelben elkövetett terrorista merényletek óta, melyek egyike a nemzetközi repülőtéren történt.

(MTI)