Az oroszok nem értik az amerikaiak túlzott reagálását


Az amerikai romboló hajózási szabadságának elve nem írja felül az orosz repülőgépek szabad repülésének elvét – reagált Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön arra a szerdai washingtoni bejelentésre, mely szerint aznap orosz harci repülőgépek agresszív módon repültek át többször egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken.

Konasenkov közlése szerint az amerikai Donald Cook romboló mintegy 70 kilométerre közelített meg egy orosz hadikikötőt (Kalinyingrádot), amikor Szu-24-es harci gépek repültek át felette. Az orosz harci gépek a Balti-tenger nemzetközi vizei fölött előre eltervezett gyakorló repülést hajtottak végre – magyarázta. Mint mondta, a Szu-24-esek, észrevéve az amerikai rombolót, “minden biztonsági előírást betartva” elforduló manővert hajtottak végre.

Washingtonban korábban azt jelentették, hogy szerdán orosz harci repülőgépek agresszív módon repültek át többször egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken. A Cook nem reagált a “provokációkra”. A hajó kapitányának véleménye szerint az oroszok “kockázatosan és nem professzionális módon” viselkedtek.


Konasenkov tábornok ezzel szemben csütörtöki nyilatkozatában azt állította, hogy “az orosz légi és űrerők minden repülője a nemzetközi vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályok betartásával hajtja végre a repüléseket”.

Konasenkov szerint az orosz védelmi tárcánál nem értik az amerikai kollégák „eltúlzott reagálását”.

mti