EP-képviselők levélben fordultak Putyinhoz Szavcsenko szabadon engedése érdekében


Levélben fordult csütörtökön közel ötven európai parlamenti (EP-) képviselő Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta szabadon engedése érdekében.

A levél aláírói törvénytelennek és politikailag motiváltnak minősítették a márciusban 22 éves börtönbüntetéssel sújtott ukrán pilóta elleni “szégyenteljes” ítéletet, és arra szólították fel az orosz hatóságokat, hogy hagyjanak fel a nemzetközi humanitárius jogot sértő cselekedetekkel.

A képviselők aggodalmukat fejezték ki Nagyija Szavcsenko romló egészségi állapota miatt, akinek az azonnali szabadon engedését követelik.

A felhívást Petras Austrevicius, az EP liberális frakciójának (ALDE) alelnöke kezdeményezte, és azt öt képviselőcsoport negyvenhat tagja írta alá, mások mellett Jacek Saryusz-Wolski és Jerzy Buzek néppárti, Szanyi Tibor szocialista és Jávor Benedek zöldpárti képviselő – írta az MTI.

Kijev álláspontja szerint a pilótát elrabolták, és kijár neki, hogy ne köztörvényes bűnözőként, hanem hadifogolyként kezeljék.