Jóváhagyta az ukrán parlament az új kormány tagjait


Volodimir Hrojszman miniszterelnökké történt kinevezése után az ukrán parlament jóváhagyta csütörtökön az új kormány tagjait.

A kabinet összetételét 239-en támogatták a 450 tagú törvényhozásban, a szavazáskor 367 képviselő volt jelen az ülésteremben. Az egészségügyi tárca élére egyelőre nem találtak vezetőt.

A miniszterelnök első helyettese az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Fronthoz tartozó Sztepan Kubik lett, aki egyben a gazdaságfejlesztési minisztériumot is vezeti. 2014 februárja és júniusa között az ukrán jegybank elnöke volt.

A korábbi kormány két miniszterelnök-helyettese – Vjacseszlav Kirilenko és Hennagyij Zubko – megmaradtak tisztjükön, a jelenlegi kormányfőnek viszont kettő helyett összesen hat helyettese lett.

Arszenyij Jacenyuk kormányából az új kabinetben is posztján maradt Pavlo Klimkin külügy-, Sztepan Poltorak védelmi, Arszen Avakov belügy-, Pavlo Petrenko igazságügy-, Jurij Sztec tájékoztatáspolitikai, valamint Ihor Zsdanov ifjúsági és sportminiszter.

A pénzügyminiszteri tárca élén Natalja Jareszkót Olekszandr Daniljuk váltja az új, jelenleg 21 tagú kabinetben. Eszerint a korábbi előrejelzésekkel ellentétben nem Ivan Miklos volt szlovák miniszterelnök-helyettes lett az ukrán kormány pénzügyminisztere, mert nem volt hajlandó lemondani szlovák állampolgárságáról.

A kabinetminiszter Olekszandr Szajenko lett, aki eddig a parlament elnökének titkárságát vezette. Az új infrastrukturális miniszter Volodimir Omeljan, az energetikai miniszter Ihor Noszalik, az agrártárca vezetője pedig Tarasz Kutovij lett. Az oktatási minisztérium élére Lilija Hrinevics, a kulturális tárcáéra Jevhen Niscsuk került.

Új minisztérium jött létre “az ideiglenesen megszállt területekkel és a belső menekültekkel” kapcsolatos kérdések kezelésére, amelynek vezetője Vadim Csernis lett.

mti