Kilenc méterre húzott el az amerikai hadihajótól egy orosz gép


Orosz harci repülőgépek repültek át többször is egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken – közölték amerikai katonai források szerdán Washingtonban.

A támadást imitáló incidensek hétfőn és kedden történtek két Szu-24 típusú harci gép részvételével. Volt olyan eset is, hogy egy gép mindössze kilenc méterre húzott el a Donald Cook rakétaromboló mellett, felkavarva a tenger vizét. A gépeken nem látszott fegyverzet, de a pilóták nem válaszoltak a hadihajó legénységének rádiós hívásaira.

Hétfőn 20 ilyen rárepülés volt, kedden 11. A közelben keringett egy KA-27 Helix típusú helikopter is, amelyről fényképeket készítettek. A romboló fedélzetén volt egy lengyel helikopter, amely repülési gyakorlatra készült, de ezt elhalasztották az oroszok miatt. A Cook nem reagált a provokációkra.

A hajó kapitányának a véleménye szerint az oroszok “kockázatosan és nem professzionális módon” viselkedtek – mondta a neve elhallgatását kérő amerikai forrás.

A romboló a tájékoztatás szerint nemzetközi vizeken haladt, a Kalinyingrádi enklávétól 70 mérföldes (112 kilométer) távolságra. Előzőleg Gdynia lengyel város kikötőjében járt látogatáson.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az orosz fél a tevékenységével megsértette a veszély kockázatával járó incidensek megelőzéséről szóló 1970-es egyezményt. Az ügyben hivatalos amerikai katonai vizsgálat indult. A hadihajón készített fényképeket eddig nem hozták nyilvánosságra.

mti