Kitört 450 drogfüggő egy vietnami gyógyintézetről


Megszökött mintegy 450, javarészt kényszerrel beutalt kábítószerfüggő a dél-vietnami Ba Ria Vung Tau tartomány egyik gyógyintézetéből – közölte csütörtökön a vietnami hatóságok szóvivője.

A szerda délután történt szökés során a kábítószer-függőséggel kezelt páciensek először felülkerekedtek a gyógyintézet őrszemélyzetén, majd falakon másztak át és áttörték az egészségügyi létesítmény kapuját – mondta Le Thi Trang Dai. A szóvivő hozzátette: 150-et közülük már elfogtak, további 300 társukat még mindig keresik.

A helyi hatóságok felszólították a hozzátartozókat, hogy a pácienseket vigyék vissza a gyógyintézetbe. A rendőrség jelenleg vizsgálatot folytat a tömeges szökés okainak és esetleges vezető személyének kiderítésére – mondta Dai.

A vietnami kommunista rezsim a kábítószerfüggőket elvonókúrára kényszeríti, amennyiben önként nem mennek kezelésre. A drogfüggők számát 140 ezerre becsülik a 90 millió lakosú délkelet-ázsiai országban, akik azonban nem számítanak bűnözőknek.

Az ENSZ már korábban is bírálta a vietnami elvonóklinikákon uralkodó állapotokat, a világszervezet egyik képviselője pedig egyenesen bezárásukat követelte.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet “munkatáboroknak” minősítette a kábítószerfüggők kezelését végző intézeteket, amelyek lakói nem részesülnek megfelelő egészségügyi ellátásban, és gyakran válnak erőszak áldozatává.

mti