Megvan a többség, jöhet az új ukrán kormányfő


Abszolút többséggel biztosította támogatásáról az új kormányt az ukrán parlament többségi koalíciója a szerdai egyeztetésen – közölte a házelnök sajtótitkára a Twitteren. Dmitro Sztoljarcsuk részletekbe nem bocsátkozott, nem hozta nyilvánosságra egyetlen miniszterjelölt nevét sem. Egy névtelen forrás azt közölte, hogy a koalíció Volodimir Hrojszmant, az államfő mögötti frakcióhoz tartozó házelnököt terjesztette Petro Porosenko elnök elé miniszterelnök-jelöltnek.

Az ukrán sajtóban megjelent kiszivárogtatások alapján a kedd reggel óta folyó koalíciós egyeztetéseken hosszas vita folyt a miniszterelnöki poszt várományosa, Hrojszman, valamint Porosenko elnök és a mögötte álló frakció tagjai között több minisztérium – a gazdasági, az energetikai, a kulturális és az egészségügyi – vezetőjének személyéről.

Amint Porosenko a parlament elé terjeszti Hrojszman elfogadását miniszterelnöknek, a jelölt kinevezéséről és az új kormányról már aznap dönthet a parlament. Eszerint nem kizárt, hogy csütörtökön szavazhat a törvényhozás az új kormányfőről és kabinetjéről, amivel megoldódna a többségi koalíció széthullásával kialakult belpolitikai válság.

Így esett szét a koalíció

A lakosság körében a megszorító intézkedések miatt népszerűtlenné vált és már a parlament többségének támogatását sem élvező Arszenyij Jacenyuk jelenlegi kormányfő vasárnap egy tévéműsorban jelentette be lemondási szándékát, az erről szóló hivatalos nyilatkozatot hétfőn terjesztette a parlament elé.

A héten vált ismertté, hogy a két legnagyobb képviselőcsoport, Petro Porosenko Blokkja és a posztjáról távozó Jacenyuk Népi Frontja alkotja az új koalíciót. Alekszij Honcsarenko, Porosenko pártjának frakcióvezető-helyettese kedden jelentette be, hogy a két frakciónak együtt meglett a minimális többsége a 450 fős törvényhozásban. Négy új képviselő csatlakozott a héten az elnök mögötti frakcióhoz, így a Népi Front képviselőcsoportjával együtt 226-an vannak. Eszerint a koalícióból kivált három kisebb párt mindegyike ellenzékben marad.

(MTI)