Obama üzent az Iszlám Államnak: Sehol sem lesztek biztonságban


Bár bonyolult és nehéz a küzdelem, de az Egyesült Államok vezette koalíció lendületben van, és győzelemre áll az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harcban – foglalt állást Barack Obama amerikai elnök a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) központjába látogatva szerdán.

“Barbárságuk csak megszilárdítja egységünket és elszántságunkat, hogy elsöpörjük a Föld felszínéről ezt az egész aljas terrorszervezetet” – fogalmazott. Hozzátette:

“Lendületben vagyunk, és meg is akarjuk őrizni ezt a lendületet”.

Az amerikai elnök szerint az Iszlám Állam védekezésre kényszerül, visszaszorulóban van, és az elmúlt csaknem egy évben egyetlen sikeres offenzívája sem volt. “Az Iszlám Állam vezetői minden nap azzal ébrednek, hogy talán ez lesz az utolsó napjuk” – mondta Obama.
Egyúttal közölte: az elkövetkező hetekben és hónapokban a terrorcsoport további kulcsfontosságú vezetőit veszik célba.

“Üzenetet küldünk nekik: ha amerikaiakat támadtok, sehol sem lesztek biztonságban. Megtalálunk benneteket” – hangsúlyozta Barack Obama.

Ám miközben a harc továbbra is elsősorban Irakban és Szíriában zajlik, Obama jelezte: a koalíciós erők immár más térségekre is figyelnek. Az elnök Líbiát említette, és ígéretet tett az észak-afrikai ország “új és születőben lévő” kormányának támogatására. Az elnök leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok Iraknak is változatlanul segítséget nyújt.

mti