Orosz szakértő: a nemzeti gárda létrehozásával Putyin megfosztja Kadirovot magánhadseregétől


Az orosz belügyi nemzeti gárda felállításával Vlagyimir Putyin orosz elnök megfosztja Ramzan Kadirov csecsen vezetőt a magánhadseregétől – jelentette ki a Novaja Gazetának nyilatkozva Pjotr Zaikin ügyvéd, az orosz belügyi csapatok volt operatív tisztje.

Putyin elnök április 5-én jelentette be nemzeti gárda megalapítását, amelynek feladatai közé tartozik majd egyebek között a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a tömegoszlatás. Az új erőszakszervezet kötelékébe kerülnek át a belügyi csapatok, valamint a különleges és őrző alakulatok.

Ezek 2018-ig még a belügyminisztérium és annak regionális szervezeteinek műveleti irányítása alatt állnak majd, de a személyi állomány összetételéről határozni már most is csak a Nemzeti Gárda Egységei Szövetségi Szolgálat igazgatójának beleegyezésével lehet.

A másfél évig tartó szervezeti átalakulás eredményeképpen a nemzeti gárda egységei az elnök és az új erőszakszervezet igazgatójának irányítása alatt álló katonai alakulatukká válnak, és kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól katonai körzetekbe tagozódnak be.

A reform az Oroszországi Föderáció régiójának számító Csecsen Köztársaság esetében lehetővé teszi a legütőképesebb egységek Zaikin szerint “nagyszabású és civilizált megtisztítását” az amnesztiában részesített volt fegyveres lázadását és a rendfenntartó egységek nemzetiségi alapon történő felállításától való elszakadást.

Zaikin rámutatott, hogy ilyen módon a csecsen irányítás alatt nem marad egyetlen olyan alakulat sem, amelynek harci ereje a hadsereg gépesített gyalogsági egységeihez lenne fogható.

Az ügyvéd úgy vélekedett, Ramzan Kadirov, aki üdvözölte a nemzeti gárda megalakítását, noha majdnem két ezrednyi embert vesztett, tökéletesen tisztában van a reform következményeivel, de mivel többször is kinyilatkoztatta a Vlagyimir Putyin elnök iránti feltétlen lojalitását, nem tehet mást, mint támogatja azt.

mti