Putyin elárulta, kit mentene meg, ha vízben fuldokolna


Oroszországnak legalább négy évre elegendő nemzetközi tartalékai (devizatartalékai) vannak, ha azok felhasználásának üteme nem haladja meg a jelenlegi szintet – jelentette ki csütörtökön az orosz elnök az Egyenes vonal Vlagyimir Putyinnal című, éves rendszerességgel megtartott élő televíziós közvetítésen.

Putyin ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz gazdaság helyzete nem rendezett, és a kormány idén is kisebb GDP-csökkenést vár, de jövőre kisebb növekedésre számít. Hangsúlyozta, hogy strukturális gazdasági átalakításra, nem pedig pénznyomtatásra van szükség.
Oroszország nincs ellenségek gyűrűjében, a világ országainak túlnyomó többségével jó a viszonya – jelentette ki az elnök. Szavai szerint Oroszország

Törökországra is barátként tekint, de – Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva – megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak.

Szíriáról szólva az elnök azt hangoztatta, hogy a válságot tárgyalásos úton, nem katonai eszközökkel kell megoldani. Mindazonátlal rámutatott, hogy a szíriai kormányerők a részleges orosz csapatkivonás után is képes voltak támadó hadműveletekre, egyebek között Palmüra visszafoglalására. Putyin szerint Oroszország mindent elkövet az ellen, hogy Szíriában tovább romoljon a helyzet.


Moszkva a bajban kész segíteni más országok vezetőinek

Oroszország kész segítő és baráti kezet nyújtani bármelyik partnerének, ha azt maga is akarja – jelentette ki csütörtöki televíziós fórumán az orosz elnök. Putyin egy 12 éves kislány kérdésére válaszolt így, aki azt szerette volna megtudni, hogy Petro Porosenko ukrán vagy Recep Tayyip Erdogan török elnököt mentené-e meg, ha vízben fuldokolna.

Válaszában az orosz vezető azonban hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy “ha valaki úgy döntött, hogy megfullad, azt lehetetlen megmenteni”.

Oroszországban továbbra is fennáll a terrorizmus veszélye
Oroszországban továbbra is fennáll a terrorizmus veszélye – Putyin ezt egy olyan kérdésre reagálva ismerte el, amely azt feszegette, hogy valószínű-e az Iszlám Állam terrorszervezet “hidrájának” feltámadása.

Úgy vélekedett, hogy ez a veszély mindig is fenyegetni fog, ha nem fordítanak elegendő figyelmet a terrorizmus elleni harcra. Elmondta: Oroszország látja, hogy miként szenvednek a terrorizmustól a Közel-Keleten, Ázsiában és az Egyesült Államokban.

“Oroszországról nem szólok, mi tudjuk, mi ez, nagy veszteségeket szenvedtünk a terrorizmus elleni küzdelemben, és ez a veszély továbbra is fennáll” – mondta.

mti