Putyin nem hiszi, hogy hamarosan feloldanák a Moszkva elleni nyugati szankciókat


Vlagyimir Putyin erről csütörtökön a 14. alkalommal megrendezett éves televíziós fórumán beszélt, rámutatva, hogy a Nyugattal szembeni orosz korlátozások ugyanaddig maradnak érvényben, ameddig az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések.

A 3 óra 40 percig tartó élő adás során emlékeztetett rá, hogy Moszkva csak fél évvel az EU-szankciók után vezetett be válaszlépéseket.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy idegen országok “nem léphetnek fel az erő pozíciójából”, és diktálhatnak “birodalmi ambíciókból” kiindulva, hanem tiszteletteljesen kell viszonyulniuk minden partnerükhöz, így Oroszországhoz is.

Elmondta, hogy Oroszországnak legalább négy évre elegendő devizatartalékai vannak, ha azok felhasználásának üteme nem haladja meg a jelenlegi szintet. Elismerte, hogy az orosz gazdaság helyzete nem rendezett, de a trendet pozitívnak nevezte. Az orosz kormány idén is kisebb, 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár, de jövőre már 1,4 százalékos növekedésre számít. Hangsúlyozta, hogy strukturális gazdasági átalakításra, nem pedig bankóprésre van szükség.

mti