Átnézhetik a rezsidíjak árszabását


A jövő hét első napján a kormány ülésén megvizsgálják a kommunális szolgáltatások tarifaszabásának átláthatóságát.

A kacifántos megfogalmazásból viszont nem derül ki a lényeg: ez most árcsökkentést vagy további növekedést eredményezhet-e. Igor Naszalik, az energetikai minisztérium új vezetője csak annyit árult el, hogy hétfőn a minisztérium illetékesei közösen az árképzésért felelős állami hatósággal, a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel, civil szervezetek aktivistáival közösen áttekintik az eddigi árszabályozást, ügyelve a tarifák megállapításakor az átláthatóságra.

Április elsejével elviekben véget ért a téli fűtési idénykor 1200 köbméteres fogyasztásig igénybe vehető kedvezményes, 3,60 hrivnyás gáztarifa, s mostantól ismét 7,18-at kell fizetnünk. Ugyanakkor a gázszolgáltató korábban azt közölte, májusig még marad a kedvezményes ár, de olyan hírek is voltak, egészen 10 hrivnyáig emelkedik az ár. A mai napig nem világos, áprilisban milyen áron kell téríteni a gázfogyasztásért. Ezt csak akkor tudjuk meg, ha kézhez kapjuk májusban az előző havi számláinkat.

Az IMF mindenesetre sürgeti az árak további növelését, holott gazdasági szakértők számításai szerint a lakosság már most is többet fizet a gáz valós piaci áránál…