Az első zsidó származású miniszterelnök Ukrajna élén


A Haaretz beszámolója szerint Volodymyr Groysman miniszterelnökké választásával a történelem során most először választottak Ukrajnában zsidó származású miniszterelnököt.

A nyugatias és európai beállítottságú Groysman a szavazás előtti beszédében kiemelte, hogy az általa vezetett kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megerősítse Ukrajna kapcsolatait az EU-val. A frissen megválasztott fiatal miniszterelnök Vinnicja korábbi polgármestere volt, ahol aktív szerepet vállalt a helyi zsidó közösség életében – írja a 888.

Vinnicja nyugat-ukrajnai város, ahol mind a mai napig nagy zsidó közösség él. A város emellett sokáig Poroshenko politikai bázisa volt, ha más nem, ezt bizonyítja többek között a városban található Roshen cukrászda is.

Az ukrajnai zsidó közösség legfőbb szervezete a Vaad vezetője, Josef Zissels szerint Groysman felfutása az ukrán politikában ékes bizonyítéka annak, hogy csökken az antiszemitizmus az ukrán társadalomban. Annak ellenére, hogy Moszkva folyamatosan ezt próbálja felhozni érvként a Krím elfoglalása kapcsán.

A Haaretz szerint

Groysman meglehetősen szoros kapcsolatot ápol az izraeli politikai elittel. Rendszeres vendége az izraeli Ashdod városának, ahol rokonai élnek és jóban van Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszterrel is.Többek között ezeknek az izraeli kapcsolatoknak köszönhetően tudott felépülni egy új kórház is Vinnicjában.

Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon Groysman elnökölt a Verkhovna Rada élén. A politikus megkérte az ott lévő képviselőket, hogy az ukrán törvényhozásban először néma csenddel tisztelegjenek a Soá áldozatai előtt.