Egymilliárd dollárt hoz Kijevnek az új kormányAz Egyesült Államok akár napokon belül folyósíthat újabb 1 milliárd dollárt Ukrajnának. Ez annak elismerése, hogy Washington elégedett az új kormánnyal.

biden-porosenko

Petro Porosenko ukrán államfő és Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonon egyeztetett. Az alelnök gratulált az új kormányhoz, egyben jelezte, hogy hamarosan folyósíthatja Washington az újabb 1 milliárd dolláros hitelt – emlékezet a kamaraonline.hu..

Hogy mennyire fontos az Egyesült Államoknak az ukrán kapcsolat és szövetség, azt bizonyítja, hogy Biden csütörtökön az új miniszterelnököt is felhívta. Elégedett lehetett a beszélgetésekkel, hiszen mindkét ukrán vezető komoly ígéretet tett a reformok folytatására. Korábban megjelent a hír, hogy a hitel folyósításához Washington azt követeli, hogy Ukrajna fordítson több pénzt védelmi kiadásokra.

A kijevi kormányválság hetekig tartott. Végül sikerült rávenni Arszenyij Jacenyuk kormányfőt, hogy mondjon le, s azt csütörtökön második nekifutásra elfogadta a parlament. Sokáig kérdéses volt, hogy ki lesz az utód. A fő jelölt, a házelnök még kedden sem fogadta el a felkérést. Végül az államfő parlamenti blokkjához tartozó Volodimir Hrojszman rábólintott az új feladatra.

A kabinet 21 tagú, az egészségügyi tárca élére eddig nem sikerült alkalmas politikust találni.