Elprivatizálták a határt a határőröktől


Nem új keletű a hír, hogy nagyjából egy éve a beregszászi járásban Beregdéda, Harangláb és Kaszony községek határában valaki, vagy valakik 134 hektárnyi határövezetben fekvő földterületet privatizáltak.

Így az ukrán-magyar zöldhatár nagyjából öt kilométer hosszan magánkézbe került. Az említett földterületet 2014 és 2015 között több részben privatizálták, majd idővel a terület egy család kezébe került. A területet szögesdróttal és fegyveres biztonsági örökkel őrzik. Az országos tévécsatornák oknyomozó műsoraiban korábban már bemutatták a magánhatár, legutóbb az Ukrajna Televízió stábja járt a helyszínen.

„Az ügyfelem rendelkezik a tulajdonjogot igazoló iratokkal. A privatizáció során végigjárta a törvényes procedúrát. Jelenleg a határőrség úgy gondolja, hogy ezek a földek védelmi földeknek számítanak” – nyilatkozta a tulajdonost képviselő ügyvéd.

A határőrség verziója szerint a földterületet törvénytelen módon privatizálták.

Ugyanis azokat 1947-ben a regnáló hatalom a határőrség fennhatósága alá rendelte, és azóta ezt a határozatot senki sem törölte el.

Az új tulajdonos jelentősen megnehezítette a határ védelmét. Mivel a határ gyakorlatilag magántulajdon, ezért a cigaretta- és az embercsempészek elfogása is nehezebb. Ugyanis a határőröknek meg kell kerülniük a privát földterületet. Az ügyészség szerint a határőrök elmulasztották a földterület használatbavételét. Már van egy névsor azokról, akik a feltételezések szerint közreműködtek a földterület törvényellenes privatizációjában.