Kolozsvárra látogat Orbán Viktor kormányfő


Orbán Viktor miniszterelnök április 23-án Kolozsvárra látogat, ahol részt vesz a Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő 90. születésnapja alkalmából szervezendő gálaesten – írja a Főtér.ro.

Havasi Bertalan, a budapesti miniszterelnöki sajtóiroda vezetője megerősítette a kolozsvári portál értesülését. A Kallós Zoltán tiszteletére tartandó gálaestet a Kolozsvári Állami Magyar Operában rendezik.

A Főtér.ro emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök legutóbb januárban járt a kincses városban, ahol részt vett Tőkés István református teológiai professzor gyászszertartásán a Farkas utcai református templomban és a Házsongárdi temetőben.

A Kolozs megyei Válaszúton született Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze március 26-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját. 1992-ben a szellemi és tárgyi javak és értékek fenntartása érdekében összvagyona felajánlásával létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely a szórványvidéken élő magyar gyermekek oktatására bentlakásos kollégiumot is működtet.

A válaszúti szülőházában 2010-ben megnyitott Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ ad otthont az általa gyűjtött mezőségi, kalotaszegi és erdélyi szász népviseletek és használati tárgyak több ezer darabból álló gyűjteményének.

Márciusi ülésén a Kolozs megyei önkormányzat a megye díszpolgárává avatta a néprajzkutatót.
Áder János köztársasági elnök március 30-án Novák Ferenc Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfussal, rendezővel és Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költővel, íróval együtt Kallós Zoltánt is tiszteletvacsorán látta vendégül születésnapja alkalmából.