Lecsapnak az adóparadicsomokra?


Az adóelkerülés és a korrupció elleni küzdelem jegyében az Európai Unió öt legnagyobb országa azt javasolja, hogy állítsák össze az adóparadicsomokat tartalmazó listát, büntessék meg az együttműködést elutasító országokat, valamint az információk automatikus cseréjének révén fedjék fel a fedőcégek valós tulajdonosainak személyazonosságát.

Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország pénzügyminiszterei Washingtonban közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra kezdeményezésüket, amelyet a 19 legnagyobb gazdaságot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport pénteki miniszteri szintű ülésén terjesztenek elő azzal a céllal, hogy más országokat is csatlakozásra bírjanak.

Az öt európai ország arra kéri a G20-csoportot, hogy tegyen határozott, egyértelmű és konkrét intézkedéseket az adóparadicsomok, valamint a jövedelmek, a tőke és a pénzügyi mozgások elleplezését szolgáló mechanizmusok elleni küzdelemben. A G20-csoport tagjai közül azonban nem minden ország ért egyet azzal, hogy feketelistát kell készíteni az adóparadicsomokról.

A pénzügyminiszterek a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésének alkalmából gyűltek össze Washington. A csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatón George Osborne, a brit pénzügyek irányítója kiemelte: el akarják érni, hogy a javaslatot minden ország elfogadja, és ennek segítségével leleplezzék a pénzmosást vagy korrupciót szerte a világban. A nemzetközi összefogás jelentőségét hangsúlyozta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is, rámutatva, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem globális választ igényel, el kell érni, hogy a jövőben senki ne bújhasson el bonyolult jogi struktúrák mögé.

Úgy tudni, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetre (OECD) hárulna az a feladat, hogy állítsa össze az együttműködést a panamai offshore-botrány kirobbanása után is elutasító országok listáját, amelyet az G20-ak hagynának jóvá.

mti