Magyar pénzből újítják fel a Vereckére vezető utat


Magyar állami pénzből tehetik rendbe a vereckei honfoglalási emlékműhöz vezető útszakaszt, derül ki a megyei közigazgatási hivatal sajtójelentéséből.

Április 14-én Kárpátalján járt Csutora Zsolt, a külgazdasági és külügyi minisztérium államtitkár-helyettese. A Volóci járásban tett munkalátogatásra elkísérte Hennagyij Moszkal kormányzó, Barta József, a megyei közgyűlés alelnöke és az ungvári és beregszászi külképviseletek főkonzuljai. A közigazgatási sajtószolgálat jelentéséből kiderül, meglátogatták a Volóci Járási Kórházat, ahol ígéretet tettek, hogy eszközökkel és gyógyszerekkel fognak segíteni.

Ezután megkoszorúzták a vereckei honfoglalási emlékjelet, ahol Moszkal is koszorúzott.

Itt elhangzott Csutora Zsolttól, hogy Magyarország pénzt ad annak céljából, hogy felújítsák az Alsóvereckétől az emlékjelig vezető 12 kilométeres útszakaszt, mert az borzalmas állapotban van, és emiatt a turisták sem nagyon tudnak oda feljutni.

Utoljára 15 éve javították arrafelé az úttestet, s az ukrán költségvetésben nincs pénz most sem arra.

Becslések szerint 10-15 millió hrivnyába kerülne a teljes felújítás. Az államtitkár-helyettes reményét fejezte ki, hogy egy év múlva már az új burkolaton utazhatnak az oda látogatók.