Négy ellopott holland festményt találtak meg Ukrajnában


Négy 17. századi holland mesterművet talált meg az ukrán titkosszolgálat tíz évvel az után, hogy azokat ellopták egy Amszterdam közeli múzeumból – jelentette be csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter.

A festményekre még decemberben bukkantak rá az felkelők által ellenőrzés alatt tartott kelet-ukrajnai Donyeck egyik villájában, de csak most jelentették be a hatóságok.2005-ben loptak el 24 festményt, köztük a 17. századi holland aranykor mestereinek műveit az Amszterdamtól északra fekvő Hornsban lévő Westfries Múzeumból.

A betörők záróra előtt elbújtak az épületben, majd kikapcsolták a biztonsági rendszert és leléptek a képekkel. A festmények értékét 10 millió euróra becsülték.Az SZBU ukrán állambiztonsági szolgálat közölte, hogy a betörő banda többnemzetiségű volt, oroszok is voltak köztük.

Az elmúlt hónapokban az SZBU megpróbált a képek nyomára bukkanni, kettőt – köztük Floris van Schooten egyik festményét – még az EU-ukrán társulási szerződésről egy hete tartott holland népszavazás előtt találtak meg

– közölte Vasziljo Hricak, az SZBU vezetője.Két másik festményt, Jacob Waben munkáit csütörtökön szerezték vissza – tette hozzá.

A hiányzó 20 kép közül számos Kelet-Ukrajnában van, több kép esetleg Oroszországban – tette hozzá Hricak.