Szíria: újabb menekülthullámot indított el az Iszlám Állam


Újabb menekülthullám indult Észak-Szíriából a török határ felé, miután az Iszlám Állam több falut is tűz alá vett, ahol már eddig is emberek ezrei kerestek menedéket.

Legalább három embert meg is öltek, miközben a terrorszervezet hátrálásra kényszerítette a szír lázadók erőit, akik már öt mérföldre megközelítették Dabiqot, a dzsihádisták számára szimbolikus jelentőségű falut. Úgy tartják, Dabiq az előre elrendelt helyszíne annak az apokaliptikus végű csatának, amelyben a muszlimok harcosai legyőzik „Róma seregeit” – írja a 24.hu.

A lázadók részéről a Szabad Szíriai Hadsereg vezette az offenzívát, ugyanakkor Dabiqot nem akarták elfoglalni, mert tudták, hogy azt az Iszlám Állam erőn felül védené. Ehelyett a dzsihádisták úgynevezett „kalifátusának” keleti része az ellenzék stratégiai jelentőségű célpontja.

Csütörtökön tíz, belső menekültek elhelyezésére szolgáló tábort rohant le az Iszlám Állam. A dzsihádisták hangosbemondókon szólították fel az embereket, hogy vonuljanak a terroristák ellenőrzése alatt álló területekre. Ehelyett mintegy ötezren indultak meg a török határ felé.

A törökök azonban nem engedik át az embereket Azaznál, pedig már korábban is sokan érkeztek ide az orosz bombázások elől. Harmincezren várakoznak, de csak azok mehetnek át, akik sürgős egészségügyi ellátásra szorulnak, vagy közeli hozzátartozójukat látogatják meg.