Kárpátalja külkereskedelme a számok tükrében


A megyei statisztikai főosztály elkészítette vidékünk múlt évi külgazdasági kapcsolatai elemzését. A KISZÓ-hoz is eljuttatott tájékoztató szerint 2015-ben pozitívan alakult a külkereskedelmi mérleg. Az export 1094,4 millió, az import 1011,7 millió hrivnyát tett ki. Ez a mutató az előző évi teljesítményhez képest jelentős visszaesést jelez. A 2014-es adatokhoz képest a behozatal 58,3, míg a kivitel 79,1 százalék volt. Országos viszonylatban régiónk adta az export 2,9 és az import 2,7 százalékát.

Kárpátalja kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, az itteni vállalatoknak a világ 114 országában vannak partnereik. A legjelentősebb Magyarország, ahová az árukivitel 48 százaléka irányul. Németország 7,3, Szlovákia 7,2, Ausztria 6 százalékkal részesedik. A külhonban gazdára találó kárpátaljai termékek listáján elektromos berendezések, textilféleségek, rönkfa és élelmiszercikkek szerepelnek.

Az import áruféleségek 76,3 százalékát gépipari berendezések, vegyipari cikkek, ruhanemű és műanyagból készült termékek képezik. A hozzánk érkező áruféleségek 16,2 százaléka Németországból, 13,5 százaléka Kínából, 12,1 százaléka pedig Magyarországról származik. De jelentős mennyiséget vásárolunk Csehországtól és Olaszországtól is.

A külgazdasági kapcsolatok terén a kárpátaljai régiók közül legaktívabb az Ungvári és a Nagyszőlősi járás, illetve Munkács, Ungvár és Beregszász.

Jelentős árucsere-forgalom bonyolódott le a múlt év folyamán a szolgáltatói szférában is. Igaz, a mutatók e téren is visszaesésről szólnak. A kivitel értéke 172,9 millió dollár volt, ami közel 15 százalékkal kevesebb az előző esztendeihez képest. A szolgáltatások importja ugyanakkor több mint 37 százalékkal esett vissza, értéke 20,8 millió dollár volt. E területen vidékünknek 85 országban vannak partnerei.

A nyújtott és igénybe vett szolgáltatások struktúrája nem változott, közel háromnegyed részét az utaztatások képezik. A szállítmányozási szolgáltatások 37,7 százalékkal maradnak el a 2014-es mutatótól, míg az üzleti szférában 33,8 százalékos a csökkenés. Ezen ágazatban is Magyarország a legjelentősebb partner, mely a kifelé irányuló szolgáltatásaink 25,5 százalékára vevő. Miközben némi növekedés volt megfigyelhető Nagy-Britannia, Románia és Csehország viszonylatában, Ausztriában, Szlovákiában, Németországban és Olaszországban lényegesen kevesebb szolgáltatásunk talált vevőre.

Az iparág behozatali részében nem történt jelentős változás. A külföldiek által számunkra nyújtott szolgáltatások 41,7 százalékát a fuvarozás tette ki, míg az üzleti világ részesedése 16,6 százalék volt. Miközben nőtt az amerikai, a japán és a szingapuri behozatal, visszaesett a Magyarországtól, Szlovákiától, Németországtól vásárolt mennyiség. A legkomolyabb tevékenységet Munkács, Ungvár és Beregszász, valamint a Nagyszőlősi járás bonyolította le.

Visszaesett az EU tagállamaival folytatott kereskedelem. A kivitel 9,9, a behozatal pedig 2,3 százalékkal elmaradt a 2014-es eredménytől. A folyamat sajnos az idén is folytatódik. 2016 első hónapjában negatívan alakult a behozatal és a kivitel aránya, míg az előző év azonos periódusában még 6 millió dollár plusszal számoltunk.