Lengyel külügyminiszter: az Iszlám Államnál Oroszország veszélyesebb


Az oroszok tevékenysége „alkalmas országok lerombolására”, a terrorszervezeté nem.

Vannak olyan fenyegetések is, amelyek létükben nem fenyegetnek minket [Európát], ilyen például a terrorizmus vagy a tömeges migráció hullámai
mondta Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, hozzáfűzve: bár nagyon súlyos fenyegetést jelent, az Iszlám Állam is ezek közé tartozik.

A terrorszervezetnél viszont még nagyobb fenyegetést jelent Európa számára Oroszország, mert az oroszok tevékenysége „alkalmas országok lerombolására”

– vélekedett Waszczykowski pénteken Pozsonyban, az idei Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb kül- és biztonságpolitikai fórumán.

A politikus – akinek beszédét a PAP lengyel hírügynökség is ismertette – ismét reményét fejezte ki, hogy a NATO júliusi varsói csúcstalálkozója megerősíti majd a különböző tagállamok haderőinek jelenlétét a szövetség keleti szárnyán. „Amit várunk, az a jelenlét… Ez jelképe lehet a keleti szárny megvédésére irányuló elkötelezettségnek. A léptékről vitatkozhatunk” – mondta Waszczykowski.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter Pozsonyban egyetértett abban, hogy az észak-atlanti szövetség kollektív védelmi képességeinek megerősítése lesz a legfontosabb témája a varsói NATO-csúcsnak. Mindazonáltal úgy vélte, hogy „Oroszországot nem szabad elszigetelni”.

A Baltikum, ahol „Oroszország folyamatosan teszteli a NATO védelmi képességeit”, nyilvánvalóan a feszültség térségévé vált, és a NATO térségbeli tagjai növekvő orosz nyomással szembesülnek – emlékeztette a Globsec résztvevőit Stropnicky, aki a CTK cseh hírügynökség szerint felszólalásában kitért a Svédországot és Finnországot célba vevő erőteljes orosz propaganda veszélyeire is.

mti