Már 29 áldozata van a Japán délnyugati részén történt földrengésnek


Tizenkilencen haltak meg a Japán délnyugati Kumamoto prefektúrájában pénteken történt nagy erejű földrengés következtében, és több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel – közölték a japán hatóságok.

Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így összességében 29 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek Kumamotóban. A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt.

Szombati hírügynökségi jelentések szerint Kumamoto-szerte súlyos károkat okoztak a földmozgások. Elsősorban a falvakban nagy a pusztítás, ahol sok a faépület. A prefektúra szinte egész területén szünetel az áram- és gázszolgáltatás.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a földrengések által kiváltott földcsuszamlás következtében összedőlt egy kétszáz méteres híd a Kuro folyón, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e ott áldozatok. Napközben általában nagy a forgalom ezen a hídon, mivel egy autópálya közelében van.

A hatóságok arra szólították fel a helyi lakosokat, hogy ne menjenek faépítmények közelébe.

Szombaton rendkívüli ülést tart a kormány.

A meteorológiai szolgálat arról is hírt adott, hogy kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán. Kisebb kitörésről van szó, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából.

Az NHK állami tévé híradása szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt (az első amerikai és a japán becslések ehhez képest némi szórást mutattak). A rengés fészke Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot.

A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt.
A híradások szerint a térségben gyakorlatilag nagyjából tízpercenként történnek utórengések.

A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.

Kumamotóban csütörtökön kezdett rengeni a föld, néhány óra leforgása alatt már akkor két erős földrengés rázta meg térséget.

A Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt az első, amelyet több utórengés követett, volt köztük egy 6,4-es erősségű is.

A csütörtöki földrengésekben is kilencen haltak meg, és több mint ezren megsérültek.

A csütörtöki és pénteki rengések epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyetlen japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől.

A földmozgások mindazonáltal nem okoztak üzemzavart.

A 2011. március 11-ei földrengés következtében kialakult hatalmas szökőár után – amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva – Japánban leállították mind a 48 atomreaktort.